Asociatia europeana a industriei tipografice Intergraf a atras din nou atentia asupra „crizei hartiei” in curs de desfasurare in Europa si a avertizat ca situatia s-ar putea agrava si mai mult, cu repercusiuni grave asupra aprovizionarii cu produse tiparite si din hartie pentru toate pietele economice. Potrivit asociatiei europene a industriei tipografice, industria se confrunta cu o criza fara precedent, deoarece cresterea puternica a preturilor hartiei grafice a fost urmata de o lipsa de aprovizionare cu hartie in Europa.
Problema aprovizionarii cu hartie a constituit o amenintare nu numai pentru industria grafica si a tipografiei, ci a pus in pericol si sprijinul pentru toate sectoarele si redresarea atat de necesara a economiei europene, a spus Intergraf. Industria „produce manuale scolare, etichete pentru produse alimentare sau farmaceutice, publicitate, ambalaje de tot felul precum si carti, reviste si ziare. Furnizarea continua a acestor produse este in pericol real.”, a subliniat Intergraf.
Intergraf mentioneaza mai multe motive pentru actuala „lipsa de aprovizionare cu hartie” in Europa si solicita actiuni imediate pentru a rezolva aceste probleme.
Printre altele, capacitatile totale de hartie grafica din Europa au fost reduse in ultimii 5 ani cu 26%. In plus, greva in desfasurare la fabricile de hartie UPM din Finlanda – acum programata sa dureze pana la sfarsitul lunii martie sau chiar aprilie – agraveaza situatia pentru furnizarea de hartie si carton in Europa pe termen foarte scurt. „Stocurile existente ale tipografiilor nu vor fi suficiente pentru a putea produce pana cand greva se va finaliza”, a subliniat inca o data Intergraf.
Pe langa aceste doua argumente strans legate de capacitatile de productie, exista multa incertitudine cu privire la furnizarea continua de energie si fibre in Europa. Potrivit Integraf, industria hartiei se confrunta cu o disponibilitate redusa a hartiei recuperate si o concurenta crescuta pentru fibrele de lemn din alte cateva sectoare precum constructii, textile sau energie. Aceasta situatie este agravata si mai mult de razboiul actual din Ucraina, care se pare ca are impact nu numai asupra preturilor la energie, ci si asupra furnizarii de lemn si celuloza pentru companiile europene de hartie.
In acest context, Intergraf solicita o oprire imediata sau cel putin o reducere semnificativa a exporturilor de celuloza si hartie catre tari terte, pentru a proteja autonomia industriilor tipografice si editoriale din Europa. Asociatia a indemnat inca o data UPM si Sindicatul Paperworkers (Paperliitto) sa gaseasca o solutie rapida si sa puna capat grevei in curs pentru a garanta disponibilitatea hartiei si cartonului pe piata europeana.
Intergraf isi exprima ingrijorarea cu privire la impactul Strategiei forestiere UE 2030 asupra aprovizionarii cu lemn
Pe termen lung, Intergraf solicita guvernelor si companiilor sa gaseasca o modalitate de a securiza autonomia europeana in ceea ce priveste aprovizionarea cu lemn, celuloza si hartie pentru toate sectoarele economice, asigurand o aprovizionare suficienta cu materii prime si capacitati de productie in Europa. In acest sens, Intergraf s-a adresat deja Comisiei Europene (CE) privind potentialele efecte negative ale noii Strategii forestiere a UE pentru 2030, asupra disponibilitatii lemnului pentru productia de hartie si carton, scrie asociatia germana a industriei tipografice si media Bvdm.
In plus, Intergraf a subliniat taxele antidumping si compensatorii la importurile anumitor tipuri de hartie grafica din China si a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia tipografiilor in cazul in care o extindere a acestor taxe este luata in considerare, conform Bvdm.
Raspunzand catre Intergraf, CE a subliniat ca industriile forestiere si cele conexe, inclusiv tipografiile si editurile, au jucat un rol central in bioeconomia UE, si a convenit sa discute masurile de ajutor in conformitate cu legislatia UE, a anuntat Bvdm.
O intalnire intre Intergraf si reprezentantii CE este programata pentru aprilie.
—
Sursa – Revista Euwid