Preturile cresc de la o luna la alta
Piata celulozei a ramas destul de tensionata la sfarsitul lunii mai. Fabricile de celuloza care nu au niciun contract fix cautau uneori cu disperare volume. Chiar si cu contractele existente, se pare ca sunt alocari de volume. Multiplele perturbari ale lantului de aprovizionare pun o presiune enorma pe piata celulozei. Cu toate acestea, se pare ca majoritatea cumparatorilor de celuloza au reusit sa-si asigure o aprovizionare suficienta – cel putin nu exista inca rapoarte despre opriri din cauza penuriei acute de celuloza.
Preturile continua sa creasca din ce in ce mai mult. Nu toate contractele au fost semnate si parafate pana la sfarsitul ultimei saptamani din mai, dar avand in vedere disponibilitatea limitata, fabricile de hartie nu au putut rezista prea mult la cerintele producatorilor de celuloza. Prin urmare, este de asteptat ca majorarile de preturi vizate de 40-50 USD pentru celuloza albita din lemn de esenta moale din nord sa treaca fara discutii, ridicand preturile la 1.450 USD/tona. Si noi majorari cu 50 USD sunt deja estimate pentru luna urmatoare.
Jucatorii raporteaza probleme serioase de aprovizionare pentru celuloza de eucalipt. In consecinta, acestia discuta doar despre volume si nu despre preturi. Prin urmare, implementarea cresterii vizate de 50 USD pentru luna mai la 1.300 USD/tona a trecut din nou fara probleme. Pentru iunie, a fost deja anuntata o alta crestere a pretului de 50 USD/tona.
Livrarile globale de celuloza au scazut cu jumatate de milion de tone
Livrarile globale de celuloza au scazut semnificativ intre martie si aprilie. Potrivit Consiliului Produselor pentru Celuloza si Hartie, s-a inregistrat o scadere de 554.000 tone la 4,12 milioane tone (martie 2022: 4,67 milioane tone). Scaderi aproximativ egale au fost inregistrate pentru celuloza albita din lemn de esenta moale, cu un minus de 257.000 tone la 1,79 milioane tone (2,05 milioane tone), si celuloza din lemn de esenta tare, cu o scadere de 259.000 tone la 2,11 milioane tone (2,37 milioane tone).
Potrivit PPPC, cea mai puternica scadere a fost inregistrata la livrarile catre China, care au scazut cu 251.000 tone la 1,23 milioane tone (1,49 milioane tone). Aceasta a fost urmata de Restul Asiei si Africa, unde volumele au fost mai mici cu 85.000 tone ajungand la 580.000 tone (665.000 tone) si Europa de Vest, cu o scadere de 78.000 tone la 1,05 milioane tone (1,13 milioane tone).
Stocurile de celuloza detinute de producatorii din intreaga lume au crescut cu o zi intre martie si aprilie, pana la 42 de zile. Stocurile de celuloza albita din lemn de esenta moale au ramas neschimbate la 40 de zile, in timp ce stocurile de celuloza din lemn de esenta tare au crescut cu doua zile, pana la 45 de zile.
Stocurile de celuloza in porturile europene in scadere
Lipsa de celuloza devine evidenta si la depozitele portuare europene. Conform statisticilor Euro-pulp, stocurile de celuloza din porturile europene au scazut cu 94.000 tone intre martie si aprilie pana la 1,01 milioane tone (1,11 milioane tone). In aprilie 2021, in porturile europene erau stocate 1,13 milioane de tone de celuloza, o cifra mai mare cu 113.000 de tone decat in aceeasi luna a acestui an.