Distribuitorul de hartie Inapa Deutschland raporteaza ca si-a ajustat in mod repetat preturile de vanzare incepand din toamna anului trecut, iar termenele de livrare au intarzieri foarte mari in toate zonele. Intr-un raport compania analizeaza cauzele complexe ale acestei situatii tensionate si ofera o perspectiva pentru lunile urmatoare. Inapa subliniaza ca evolutia preturilor de vanzare pe piata germana a hartiei si a ambalajelor este in prezent atribuita in primul rand unui singur factor, si anume cresterea drastica a preturilor la energie. In prezent, producatorii trebuie sa plateasca intre 300% si 400% mai mult pentru electricitate si gaz decat acum un an. Si desi acest lucru priveste toate segmentele industriei, nu toate operatiunile sunt la fel de consumatoare de energie precum cele ale furnizorilor Inapa. Producatorii au inceput sa transfere la sfarsitul verii anului trecut catre distribuitori si comercianti cu amanuntul – intr-un numar nesfarsit de noi cresteri de pret – cresterea masiva a costurilor de productie, care a rezultat din cresterea drastica a preturilor la energie. Consecinta inevitabila este ca preturile de vanzare ale tuturor articolelor au fost, de asemenea, ajustate treptat.

Aprovizionare redusa din cauza pandemiei

Preturile la energie sunt cel mai important factor care a dus la cresterea preturilor, dar de departe nu singurul, relateaza Inapa. Un alt factor, care are in acelasi timp o influenta uriasa asupra perioadelor de livrare, este oferta redusa a producatorilor fata de cererea in crestere. In toamna anului 2021, deficitul era inca atribuit in primul rand producatorilor care si-au redus productia la inceputul pandemiei si nu au reusit sa creasca volumele de productie intr-o masura care sa corespunda cresterii cererii.

Potrivit Inapa, consecintele se fac si astazi resimtite – cererea este mult mai mare decat oferta, in toate domeniile. Aceasta situatie a fost agravata, cel putin uneori, de faptul ca, multi cumparatori au comandat volume substantiale, pentru a-si face stocuri, ca masura de precautie.

Adevarat, intre timp, productia redusa din cauza pandemiei nu mai joaca un rol. Dar o tendinta pe termen lung pe care Covid-19 nu a facut decat sa o intareasca s-a facut simtita acum cu si mai multa forta, in special in domeniul hartiei grafice: multi, si mai ales mari, producatori si-au convertit productia de la hartie la carton, asa cum arata cresterea imensa a comertului electronic.

Cifrele compilate de biroul german de statistica in noiembrie 2021 ilustreaza efectele pe care aceasta situatie le-a avut asupra Germaniei, ca tara cu un consum traditional ridicat de hartie. Statisticile arata ca volumul hartiei de tiparit, scris si copiere produs in decursul unui deceniu a scazut cu aproape o treime. Cu toate acestea, potrivit Inapa, din cate se poate vedea pana in prezent, in 2022, cererea de pe piata pentru hartie grafica depaseste cu mult volumul fabricat in prezent.

Un alt factor care contribuie la deficitul de aprovizionare in toate domeniile nu a fost, totusi, previzibil decat cu putin timp inainte de sfarsitul anului 2021: de la inceputul lunii ianuarie 2022, un important producatorul de celuloza si hartie din Finlanda a fost afectat de o greva. Cel mai recent, partile responsabile au spus ca greva se va incheia probabil la jumatatea lunii martie.

Indiferent de momentul in care greva se va incheia efectiv, aceasta oprire a productiei care acum dureaza deja de multe saptamani va fi inca o povara pentru multe saptamani de acum incolo, deoarece va afecta datele de livrare a comenzilor plasate in timpul grevei, scrie Inapa.

In plus, capacitatea de transport de marfa redusa la nivel global a avut, de asemenea, un efect considerabil de anul trecut, atat asupra preturilor, cat si asupra termenelor de livrare. Inapa raporteaza ca, in special, disponibilitatea containerelor de transport maritim continua sa fie extrem de redusa. Drept urmare, taxele percepute de companiile de transport maritim pentru transporturile de marfa sunt in mod corespunzator ridicate. In Europa, situatia este inca agravata de situatia tensionata a transportului rutier de marfa, nu in ultimul rand cauzata de deficitul de soferi de camioane.

Costurile mari de transport asociate cu o capacitate de transport mai redusa, au un alt efect, relateaza Inapa: comenzile de tiparire care anterior erau externalizate in strainatate, cum ar fi pentru rechizite si alte carti, au fost din ce in ce mai mult relocate in Europa Centrala si realizate la nivel local. Aceasta tendinta creste si mai mult cererea de hartie in tara. In plus, preturile la celuloza, substantele chimice, materialele de reciclare si de ambalare au crescut substantial, la unele chiar cu pana la 170%.

Niveluri record de pret si termene lungi de livrare

Combinatia tuturor acestor factori a condus la nivelul record de astazi al preturilor de vanzare practicate pentru hartie si ambalaje. Si desi previziunile includ in mod invariabil un element de incertitudine, exista motive de a ne astepta ca nicio reducere nu va fi posibila cel putin pana la sfarsitul primei jumatati a anului 2022. In schimb, noi cresteri ale preturilor sunt mult mai probabile, relateaza Inapa.

In ceea ce priveste termenele de livrare, imaginea este aproape aceeasi. De exemplu, clientii care comanda hartie woodfree coated ar trebui sa se astepte la perioade de livrare de trei luni si mai mult decat cele doua pana la patru saptamani obisnuite in trecut, chiar daca comanda cantitati mari si dimensiuni speciale.

In domeniul cartonului, perioadele de livrare de trei luni sunt considerate minime, insa perioadele de livrare de pana la sase luni nu pot fi excluse. Potrivit Inapa, blocajele observate fac clientii sa comande mai mult in vederea depozitarii, ceea ce inseamna ca stocurile producatorilor si, prin urmare, disponibilitatea la producatori sunt, de asemenea, in scadere.

Sursa – Revista Euwid

Identificam cele mai bune solutii si oportunitati pentru afacerea ta!

STABILESTE O INTALNIRE